Masih Di Sini..

My photo
Negeri Sembilan, Malaysia
~Girl in the Mirror~

Followers

Tuesday, July 30, 2013

Kursus Peneman Bersalin ~

Alhamdulillah , selesai dah berkursus .
Harap-harap dapatlah En.suami masuk dalam kamar bersalin nanti .
dan moga-moga bersalin secara normal lah .

Kebaikan :-
1) Eloklah pergi mendaftar untuk jadi peneman semasa si isteri bertarung nyawa untuk bersalin .
-  Setidak-tidaknya , si suami dapat memberi sokongan moral , sambil tu usap-usap belakang isteri , sambil baca doa Nabi Yunus :)
2) Semasa tengah sakit untuk bersalin, kita tahu halatuju ke mana arah yang perlu kita tuju ..samada terus ke kecemasan atau ke kamar bersalin .
- Bagi yang dah sakit-sakit tu , terus menuju ke tingkat 2 ( bagi hospital Melaka lah ) terus daftarkan isteri anda ke CDS atau kamar bersalin . ( buku merah , kad pengenalan, dan barang2 keperluan dibawa sekali )
3) Kursus peneman ni boleh tahan sampai 5tahun, kertas berwarna biru akan ditampal di atas buku merah isteri . Keizinan telah pon diberi kepada suami untuk menjadi peneman sepanjang proses kelahiran  KECUALI semasa isteri tidak bersalin secara normal maksudnya secara pembedahan ( OT ), vacuum, forseps  dan semasa kerja menjahit luka sedang dilakukan. Si Suami tidak dibenarkan berada di dalam kamar bersalin .
4) Di benarkan untuk memilih doctor perempuan :) - yeayyy, ni yang paling dititikberatkan ..mujur hospital Melaka ni banyak doctor perempuan :)
- Moga -moga selamat :)
5) Kursus ni percuma sahaja :)









dan
 
 
 
 
Si suami yang ingin menjadi peneman kepada isteri memerlukan , ketahanan diri yang kuat ..hehhehee
 
BOLEH  melihat darah dalam kadar yang banyak .
 
 
 
 
Tunggu hari untuk bersalin, sambil-sambil tu bedal segala kerepek yang nak dimakan ..kerepek pisang tandok paling utama :)
 
 
 
 
 
 
sakit bersalin .. tak dapat dibayangkan ..bila jururawat tu cakap memang sakit sampai tak boleh lupa sepanjang hayat ...

Monday, July 22, 2013

Perkara Paling Best Bila Barang Baby Ko dah Siap - Siap Masukkan Dalam Beg ~







Kali ni hanya berkisarkan tajuk semata -mata :)
















                                                                         35 Minggu sudah :)




















dup dap dup dap dah ni ...