Masih Di Sini..

My photo
Negeri Sembilan, Malaysia
~Girl in the Mirror~

Followers

Sunday, November 10, 2013

Pengalaman Bersalin di Hospital Melaka ( Bahagian 1 )

Assalamualaikum.

Di pagi ahad ..hujan turun renyai-renyai..
Tiba-tiba perasaan nak menaip tu datang macam chipsmore plak.. kejap rajin kejap malas..
Arrr sudah..sementara tengah rajin sekejap ni..nak sambung balik bab kelahiran dan sepanjang duduk kat wad.hohooooo

  ****

Alhamdulillah, syukur dipanjatkan  ke hadrat Ilahi dengan limpah dah kurniaNya, 6hb September 2013 ..Cik Sal dan suami  dengan rasminya  telah bergelar mama dan abah kepada seorang anak yang comel.. :)  pengalaman hamil selama 41minggu banyak ceritera yang terakam indah .. pada saat mula disahkan hamil, sehinggalah saat mahu melahirkan ..manisnya ..cepat benar masa berlalu.. 6hb November 2013, genap 2 bulan dah umur anak ..dan berlalunya 2 bulan yang lalu...penuh dengan kenangan ..

Cik Sal teringat lagi kata seorang doctor,  " kalau boleh biarlah sakit bersalin tu secara semulajadi ".
Doktor Siti Hawa ni, orangnya baik ja..manis and cool je ..suka tersenyum..suka hati bila jumpa ngan dia tiap kali appointment bulanan..kikikii..dia suka ngusik gak kadang-kadang... so , nak dijadikan cerita mukadimahnya..tarikh 28hb ogos tu Cik Sal kena pergi semula buat imbasan di Klinik Kesihatan Jalan Gereja, masa tu g sendiri ja..suami kerja..dah siap cek semua..doctor kata semua okay..baby awak sihat ..air ketuban semua cukup, kepala bayi dah turun ke bawah tapi belum masuk sepenuhnya..ooikk, dalam hati.. mungkin lewat lagi kot dalam 3-4 hari lagi..

Disebabkan tak juga bersalin 28hb ogos tu, doctor terus buat surat tuntuk IOL.. means bersalin paksa..masuk ubat..induce..alamak... kena jugak.. tapi tarikh untuk induce tu dia bagi 2hb September 2013.. doctor kata, saya bagi tarikh 2hb ..anjak jauh sikit ....mana tahu anak awak nak kuar 31hb ogos ni..hikss, senyum saja...

Selepas kejadian tu, malam 30hb ogos tu adalah konsert ..ehh konsert ka? bukan.. qasidah ..daripada ustaz Indonesia tu...yang nyanyi lagu ya hanana..ya hananaa.. kitaorang pon pergilah..habis dalam pukul 11.30pm cam tu.. tapi masa tu dah ada dah rasa sakit perut.. jalan pun dah mengah-mengah..sampai kena dukung bila nak turun tebing..hahakk..sampaikan orang lelaki tu salah huluq tangan kat Cik Sal.. hahaaaa, mujur dia perasan...gelak plak bini dia..nengok laki dia huluq tangan kat bini orang lain... mata terpejam..manalah tak salah.. bila suami dukung..
"sayang dah beratlah "...barutahu hahaaaa..

Lepas balik dari tengok qasidah tu, kitaorang pun terus g stadium..
(sambut merdeka berdua kat stadium)..hahaaa....suami suruh jalan-jalan bagi cepat bukak jalan.. adei..dah lah kita jalan terhegeh-hegeh...jalan je lah.. dalam 1 jam macam tu..surrender, bendera putih..Cik Sal dah tak larat.. terus balik umah..tak singgah dah memana..sampai ja di rumah.. tiba-tiba.... " abang, sayang dah ada tanda ni ". ..hahaaa..boleh plak jerit masa tuh..eksited punya pasal..coz dah ada sikit spotting ( darah kuar, besar 10sen macam tu ) lama dah tak tengok darah sendiri..heheee..kononya nak terus g sepital..kononnya..tak jugak pergi. Esok pagi 31hb ogos ..merdeka kan time tu..tak jugak bersalin , tak jugak kuat rasa sakit tu..rasa sakit tu kejap ada kejap tak da.... puas dah cakap ngan baby ..cepatlah kuar .."mama dah tak sabar ni nak bersalin" , suami pun  urut-urut perut.. lagi lah baby kat dalam ni menendang..hahaaa,

Pagi tu jugak, tetiba teringin nak  makan mee goreng mamak..
(ntah sejak bila suka makan kat mamak..pertama kali makan kat sini  kot ) suami pun bawak lah, tapi sebelum g tu..terus bawak beg n buku merah  ..plan terus nak ke sepital pas sarapan kat mamak..takut pape jadik t susah plak kan... masa nak g sepital tu, 2- 2 mak telefon..Tanya macam-macam...
soalannya mudah ja , Dah ada rasa sakit lom ? jawapan mudah dan ringkas.. Belommmm ..sambil gelak-gelak...pastu cakaplah dah ada tanda kuar, ni ontheway nak ke sepital.

Sesampainya di hospital, kitaorang pun g tingkat 2..jalan mundar mandir , ke hulu ke hilir..hahaaa, Cik Sal rasa macam tak nak masuk ja.. takut pun ada...nak nangis pun ada sebab kena induce ..huhuu, masa jalan-jalan tu ternampaklah sorang nurse tu.. apalagi, Cik Sal pun tahanlah.. "Kak, nak tanyalah ..kalau dah kuar tanda ..dah boleh ka check in kat labour room "?  Adik masuk je g daftar kat kaunter nanti bagitahu nurse kat situ dah ada tanda , jawab nurse tu ... okay , tq kak ..balas Cik Sal.


Selepas dah mendaftar bagai, lebih kurang pukul 12.30pm macam tu lah..Cik Sal diarah masuk ke dalam dan tukar baju..pakai baju warna pink ..haaaa, semangat p tukar baju...jadik pesakit lah katakan..cantik baju ia.. baju pink kain pun pink tapi pekat sikit lah. Masa tu suami kat luar ..kat ruang menunggu..ramainya orang menunggu giliran untuk buat pemeriksaan ..yang dah sakit-sakit nak terberanak pun ada..sampai darah mencurah-curah keluar sampai ke lantai.. Cik Sal tengok ja, kesian akak tu tengah tunggu turn nak masuk labour room .. yang ni labour room bebetul taw.. macam Cik Sal labour room jugak, tapi kat bahagian luar labour room nya.. 
(macam pening ja ayat Cik Sal ni )..dok kat sini, kejap -kejap tengok doctor berlari , kejap-kejap tengok nurse kuar masuk bilik.. pastu tengok pesakit lalu selepas bersalin ..dan yang paling best tengok baby lalu ..eeeiii comelnya , dok diam ja dalam baby cot ..
(macam ni ka eja baby cot , bantailah )

Sampai ja giliran Cik Sal, diperiksanya segala-galanya oleh nurse ..dah setel.. doctor plak yang panggil..masa tu doctor lelaki cina.. good looking and  , very kind person..memanglah tinggi plak tu
(hahaaa selingan nak kurangkan debar kat hati sebab takutnya pasal )..nasib baik..dia pasang alat ECG untuk cek jantung bayi ja ngan pasang jarum kat tangan..sakitnya ya amat, bisaa... hohoo.. pastu tanya, you dah terlebih hari ya? ya doctor , balas Cik Sal.. okay, tak pa kita bagi masa lagi ..tapi you kena stay kat wad lah..wad CDS.  Ohh ye ka, balas Cik Sal .. kejap lagi ada doctor perempuan cek jalan ya..haaaaa, cek jalan? sakit tak doctor..hahahaaa, doctor tu kata ..sakit sikit ja.. "JA"  tu yang Cik Sal tak boleh blah tu..hahaaa

Masa tengah cek jalan plak, dalam istilah perubatan ia dipanggil VE (vaginal examination ) Cik Sal dah berdebar-debar dah, tapi doctor perempuan ni cina gak.. muda lagi..nasib baik dia bagitahu dulu ..dia nak seluk bawah ni..mintak izin ..heheee, sweet gitu... dia guna kapas( gauze) dan cream..cream apa ntah... time tu dia kata.. ohhh, tak bukak jalan lagilah..time dia cek jalan tu dia cakap 0 (zero ) , doctor lagi sorang tu tukang catat plak kat fail warna pink..pink lagi...huhuuu. Sakit jugak  rupanya time doctor buat ve ni..huhuuu, terus darah banyak kuar ..

Lebih kurang kol 3pm barulah selesai segala-galanya... suami plak tak do kat depan..masa ni dok tengah tahan sakit pas buat ve..suami tak jugak muncul..rupanya dia p makan n solat ..padanlah dari kol 12.30pm  sampailah kol 3pm bini tak gak muncul .. sms pun tak.. tak sempat..dah setel baru Cik Sal mesej tanya bagai.. Pas menunggu lagi ntah hape-hape fail doctor tu nak bagi kat nurse tu, Cik Sal pun duduk je lah... kemaskan diri , g  solat bagai (time tu lewat gila solat zuhor ) 3.10pm baru g solat tunggu nurse tu siapkan telekung dan sejadah..baik kan nurse tu.. p solat kat bilik doctor..

Dah siap semua, dalam pukul 4.30pm macam tu lah..nama Cik Sal dipanggil untuk masuk  ke wad CDS..naiklah wheelchair, ditolak oleh kakak nurse yang baik hati lagi peramah ..dah check in ..suami pun datang sambil senyum ja..Cik Sal plak menangis..hahaaaa, menangis real punyalah...kikikiii, tak semena -mena air mata kuar berderai..huwaaaaa



..dan bermulalah kisah yang panjang di wad CDS..



Eh ! , nanti sambung lagilah..anak dah nangis..huhuuuu ..dah time mandi dia..

2 comments:

Terima kasih !