Masih Di Sini..

My photo
Negeri Sembilan, Malaysia
~Girl in the Mirror~

Followers

Tuesday, November 19, 2013

Pengalaman Bersalin di Hospital Melaka : Bilik IOL Punya Kisah

Assalamualaikum...

Nak sambung balik cerita yang lepas.. Okay , pada hari yang ke -4 tu..ada jugak sorang pesakit yang induce..mula-mula dia masuk ubat.. pastu masuk tiub ..tiub foli.. benda tu macam sarung getah ..makin berkembang bila gesa sakit makin terasa.. maksudnya , tiub foli ni fungsinya sama jugak macam ubat..cuma gesanya lebih sakit dan jalan cepat bukak.. Akak ni memang tahan sakitlah, boleh lagi bersembang walaupun dia terlantar kat katil.. malam tu lebih kurang pukul 9.10pm cam tu lah.. doctor datang nak cek jalan dia.. masa tu tak silap Cik Sal bukaan dia hanya 4cm ja..

Bila doctor dah cek jalan dan bukaan hanya 4cm.. doctor tu pun bagi masa lagi... cek jalan seterusnya pukul 9.45pm kata doctor tu.. Dalam nak menunggu ke 9.45pm tu.. Cik Sal pun g lah tinjau dia.. Tanya sesikit ja kat dia.. memang benar..dia ni memang seorang yang tahan sakit..

Bila dah tepat 9.45pm .. tiba-tiba..

Cik Sal nampak ada suatu benda bulat kat kelengkang akak tu..masa tu dia baring mengiring .. sambil kakinya dikangkang ..Cik Sal pun dalam keadan yang nak tahu .. terus tengok .. Emmm rupanya kepala bayi..terus Cik Sal teriak panggil nurse..lintang pukang nurse tu datang kat katil sambil tutup tirai.. tak sampai 5 minit.. terus dengar suara bayi menangis... masa tu memang gamatlah.. dah lah ramai orang masa tu.. yang dok dalam bilik pun kuar..yang tengah tidor pun terus bangun dari katil..kikikikii..

Makanya, malam tu riuh rendah lah suara orang dok pot pet pot pet..tanya itu ini.. yang pastinya kejadian bersalin atas katil  di depan mata Cik Sal bukanlah kejadian yang pertama... cuma beza tempat ja.. yang sama baby tu lahir secara normal .. Alhamdulillah, mak dan bayi tu selamat :)

Bila keadaan dah reda, Cik Sal plak tak lena tidor.. g lah tengok baby tu.. lenanya dia tidor dalam pelukan mak dia.. comel sangat..ikut muka mak dia :)

Tak sabar plak nak tidor smabil peluk bayi sendiri ...


Hari ke - 5 , 5hb September 2013

Pagi tu macam biasa lah ..Cik Sal plak gelisah.. coz jalan tak bukak banyak.. adei.. tunggu suami untuk sain borang keizinan untuk induce, & bedah .. dalam kol 2.00pm macam tu suami pon datang..terus jumpa ngan doctor Chong ( bukan nama sebenar, main taram je coz doctor tu cina ) tak ingat nama dia ..huhuuu.. Dalam borang tu adalah disenaraikan sebab dan risiko induce dan bedah ..huuyaiii, berat rasa hati nak sain borang tu..nak tak nak kena sain gak...Mula-mula ..bila dengar je penjelasan doctor tu ..terus decide nak bedah ja.. alasan Cik Sal.. Kalau induce tu tak berjaya ..Cik Sal risau akan bayi kat dalam ni.. tapi doctor tak bagi ..nak jugak diinduce nya..suami pun tak sokong gak.. dia kata cuba dulu induce.. huhuuu... adei, jurai lagi air mata. ...

Dalam kol 3.00 pm macam tu lah, doctor Sufiah datang ...sebelum tu beg pakaian semua dah siap2 kemas coz nak masuk bilik IOL selepas 2 jam masuk ubat  ..senang kata bilik khas untuk induce lah... Sebelum tu , Cik Sal diarah untuk baring coz doctor nak masukan ubat ( pitoxin )..dah setel masuk tu.. tak leh bergerak plak selama 2 jam.. terus mesej suami ... masa suami tiba ja, Cik Sal dah geleng kepala.. huhuuuu... setelah hampir 2 jam barulah boleh bergerak dan makan bagai... tapi , masa tu gesa sakit dah terasa.. sakitnya dah mula  kuat.. kejap-kejap ada nurse datang cek perut.. 2 in 10 katanya ! .. .. bila dah sah 2 in 10 .. doctor Sufiah bergegas datang suh masuk bilik IOL kat labour room ..sambil tu dia siap pesan lagik, Nanti salam suami sebelum masuk bilik IOL taw dik ! Nanti dah tak jumpa bila dah duduk bilik tu .... memang baik doctor ni .. Memang nak salam pun.. nak angkut masuk bilik sekali tak boleh plak...huhuuu..Enset pon dah siap-siap serah kat suami..dah tak leh mesej ka tepon bagai...

Masa nak salam  tu, memang tak leh tahan dah.. salam sambil air mata turun mencurah-curah ..Ya Allah, masa tu memang rasa sedih sangat..macam dah tak akan jumpa lagik.. lepas tu Cik Sal dah tak pandang dah orang kat keliling wad.. terus naik wheelchair.. sampai ja kat labour room .. memang merah lah mata ..sampai ada orang tegur lagi.. merahnya mata dik...huwaaaa, lagi lah sedih...

Dan bermula lah segala-galanya di bilik IOL.. sakit sendu semua sensorang ja kat dalam bilik ni.. dalam bilik ni memang lengkaplah..ada tv, katil, dan kerusi empuk ... tapi, masa nak naik katil..memang dah tak larat dah.. Naik katil pon didukung oleh doctor..sebabnya doctor tu sendiri mengaku induce memang sakit ..teramat sakit ... Rasa nak pengsan pun ada gak  ..sebabnya tak makan nasi..lapar sangat..walaupun sakitnya makin memuncak .. Bila dah baring, gesa sakit dah jadik 3 in 10 ..makin kuat gesanya.. nak makan.. dah cakap nak makan..tapi nurse tak bagi.. Adik dah nak bersalin , tak boleh makan.. katanya!.. Tapi saya laparlah.. balas Cik Sal .. memang tak dapatlah makan ..sudahnya Cik Sal mintak ja air .. dapatlah air sejuk secawan..hilang dahaga, lapar pun hilang..hilang sekejap..

Sudahnya hilang kisah nak makan, ingatkan petang tu sekali ja masuk ubat..rupanya nurse ngan doctor ni datang sebab nak masuk ubat lagi ..huhuuu, ubat yang ni pon sakitnya tak tertahan dah.. terima je lah seadanya..relakan je lah apa yang nurse dan doctor ni buat ..huhuuu.. dimasukan lah ubat lagi ( pitoxin ) dalam pada tu Cik Sal mintak ubat tahan sakit..dicucuknya lah kat peha .. gesa sakit makin menjadi-jadi... terus terlena dek tak tahan punya pasal sakitnya.. mula-mula tu rasa macam khayal ja rupanya tertidor terus .. ..masa tu memang tak tahu pukul berapa dah.. tak da jam.. terperap kat dalam bilik.. yang tahu ...memang lama lah Cik Sal tidor sampai kena kejut ngan nurse dan doctor .. 2 kali masuk ubat, memang mencabar ..sakit teramat...dan  bukaan dah membuka ke 5 cm kata doctor..  Mamai bila nurse cek perut...  tak sedar apa dah ..... ...ZzzZZZZ


Bila dah tidor tu ..memang tak sedar apa lah...


Okay lah , t sambung lagi.. Cik Sal pun nak masuk tidor...hihihiii








No comments:

Post a Comment

Terima kasih !