Masih Di Sini..

My photo
Negeri Sembilan, Malaysia
~Girl in the Mirror~

Followers

Wednesday, November 27, 2013

Pengalaman Bersalin di Hospital Melaka

Assalamualaikum..



Jengjet kaki masuk blog...( anak dah tidur )
..dan jari jemari mula menari di papan kekunci ...


****************

" Kat atas tu cuma selingan ja... tak banyak masa ni.. kena cepat-cepat habiskan entri ni.. sebabnya banyak entri lain yang nak menyusul :) "


Baiklah , tanpa membuang masa izinkan Cik Sal menyambung kembali cebisan cerita yang lalu ..Okay, masa dah tertidur tu.. Doctor dan nurse datang kejut Cik Sal .. masa tu dah pukul 2.00am kata nurse .Doctor mintak izin nak cek jalan lagi.. moga-moga ada anjakan bukaanya.. bila dah cek tu ..doctor kata bukaan dah menginjak ke 6cm.. maksudnya ubat yang dimasukan buat kali ke-2 tu tak banyak membantu..Ah sudah!  getus Cik Sal kat dalam hati.. Ntah ubat apa lah lagi yang dimasukan kejap lagi..

Bila doctor bagitahu bukaan dah 6cm..  Cik Sal memang tak kata apalah..  hanya dok tahan sakit je lah.. coz gesa dah makin kuat .. dah jadi 4 in 10 ... maksudnya 4 kali gesa sakit dalam masa 10 minit .. memang tak sempat tarik nafas.. sakit gesanya datang lagik....Mungkin ada yang tak tahu.. gesa sakit yang kita rasa masa nak bersalin tu sebenarnya berpunca daripada baby. Baby bergerak mencari jalan keluar untuk sampai ke muka bukaan..lagi kuat gesa, bermakna kuatlah anjakan bayi bergerak mencari jalan..

Masa kat dalam bilik tu , nurse dan doctor adalah bincang-bincang .Ntah hapa dibancangkan..Sebelum tu doctor bagitahu untuk guna tiub foli plak.. Lebih kurang dalam kol 3.30am cam tu lah.. Doctor tu arahkan nurse untuk masuk kan tiub tu...masa nurse masukan tiub tu cuma rasa pedih je lah .. sakit tetap ada.. tapi kali ni punya sakit memang kaw kaw punya sakit.. Lebih kurang 2 jam cam tu lah..Akhirnya, Cik Sal disuruh tukar katil untuk beralih ke bilik sebelah..kamar bersalin .( ini betul punya tempat bersalin ) macam  biasalah kan..kena dukung lagik lah jawabnya..sebabnya memang dah tak tahan dah.. Tapi mujur sepanjang kat wad tu doctor perempuan yang take over kes Cik Sal :) 
(tak tahu apa nama doctor tu .anggaplah nama doctor tu Salwa Ibrahim..taram je lah )

Bila dah sampai ja kat bilik sebelah.. Cik Sal tengok kat bilik ni lain sikitlah..peralatannya dah bertambah.. ada baby cot lagik, tong oksigen yang besar, peralatan untuk sambut bayi..dan macam-macam alat ada kat troli tu..bila dah sampai .. Cik Sal pun mengadulah.. "sakitnya kak"...! "Saya dah tak tahan ni".. "Sabar ya dik" ..kata nurse tu..diurut-urutlah lengan Cik Sal.. Nurse ni kerjanya cek  perut ja lah.. sambil-sambil tu ada lah 3 orang doctor, cukup korum melayu cina dan india.. semua doctor perempuan dok berkumpul tengok result jantung bayi.. masa tu Cik Sal dah cuak dah.. Baby okay ke tak ni getus Cik Sal.. nak tanya takut plak.. Akhirnya , Cik Sal tanya jugak.. Belum sempat tanya .. doctor tu suh mengiring .. nak tengok jantung baby ni.. "baby adik tidor ni".."cuba kejutkan dik" ! Cik Sal pun urut-urutlah perut sambil cakap-cakap dengan baby suh bangun .. akhirnya baby gerak ..barangkali kepenatan agaknya kesan daripada ubat paksa yang diberi tu.. Barulah cantik result CTG baby .

Dalam hati risau jugak takut pape kat baby ..

Lebih kurang pukul 8am , nurse cabut tiub foli.. sekali cabut tiub foli dah besar ..ini bermaksud bukaan dah membuka ..Alhamdulillah..dah 8cm ..masa tu Cik Sal tak pikir hapa dah.. hanya pikir nak cepat je bersalin ..dah tak tahan dah..semalaman dok kamar bersalin..masa dah 8cm tu.. ingatkan hanya tunggu bukaan membuka ke 10cm ja.. dan tak payah masuk ubat lagi.. Rupanya tidak sama sekali.. Dimasukan ubat lagi.. tapi, cucuk dalam air terus masuk kat lengan... Manggg aiii, dah jadi macam bahan eksperimen pun ye gak rasanya.. memang pedih kalau masuk ubat lalu tiub getah halus yang ada jarum kat tangan tu.. pedih sangat !..Masa tu , doctor pakar plak dok kuar masuk bilik Cik Sal.. pe sal ntah.. kejap-kejap cek CTG baby .. "sleeping patern" katanya ..Aduh !

Doctor pun usap-usaplah perut Cik Sal lagi.. sambil tu doctor yang lain dok adjust tiub kat lengan tu..Akhirnya , baby bangun jugak..Tapi, pergerakan jantung baby laju sangat.. Doctor dah pot pet cakap menda ntah.. Cik Sal plak dah risau sangat ..sambil tu nurse datang bagi tong besar tapi bertindak sebagai ubat tahan sakit.. dia suh Cik Sal sedut gas tu bila rasa sakit .. Memang sedut memanjang je lah Cik Sal masa tu...

 Lebih kurang pukul 12.00pm camtu lah...hati makin risau , doctor kejap-kejap masuk kejap-kejap kuar.. datang plak doctor pakar Doctor Ivone..dia nak cek jalan .. masa dia tengah cek jalan tiba-tiba dia kata dah liquor..jalan masih 8cm.. maksudnya baby dah berak dalam.. tak semena-mena terus Cik Sal menangis.. sebab kalau dah berak ..peratus untuk baby lahir hidup amatlah kurang..masa tu memang menangis sungguh!tak segan dah nak menangis tersedu-sedu..lagi sedih bila suami dah masuk dalam sambil dengar penjelasan Doctor Ivone.. tengok muka suami ..lagi nangis kuat.. masa tu doctor terus decide untuk bedah.. Nak vacuum pon dah tak sempat, takut baby lemas kat dalam...guna forsep pon sama jugak !

Rupanya, semua doctor yang berkumpul tu dah buat preparation kat bilik bedah.. ekoran daripada result ECG baby yang "sleeping patern" tu ... patutlah time depa masuk..dah ada doctor yg pakai baju biru dan hijau..


Bila dah siap semua tu,  Cik Sal ditolak masuk ke dewan bedah.. sampai ja kat muka pintu .. adalah sorang doctor cina tanya memacam.. huhuuu,  "Ada pakai barang kemas?"  Tak da.                              ".Bila mula puasa?" Petang semalam balas Cik Sal.. "Pernah kena bedah sebelum ni?"   Tak pernah .. "Okay , kalo macam tu ..kami bius awak separuh badan je ya dik" ! Angguk ja..

Bila dah masuk dewan bedah , rasa selesa gak lah.. sebabnya doctor semua bebaik.. layanan pun best.. masa sejuk tu ... depa siap bagi pemanas lagi kat badan.. wayar kat badan bersilang-silang dah.. bila dah kena bius tu mulalah mengong kejap jadiknya.. mamai ja, merapek ntah menda..hahaaa, lawak gak time kena bedah tu.. doctor ni siap ajak sembang plak.. Layan kan aja.. mungkin dia tak nak Cik Sal rasa tertekan ...

Tapi, seyes sangat.. time kena bedah tu memang terasa.. perut ku di gedok-gedoknya.. di koyak kan kulit .. memang terasa.. pastu tak lama kemudian.. Terdengar suara budak nangis... Eh! Anak mama dah kuar bisik hati Cik Sal.. Alhamdulillah, sihat sempurna rupanya ... masa doctor tunjuk jantina sempatlah cium kat pipi dia.. sejuknya.. diam ja ..mata tak bukak..

Selepas daripada tu, Cik Sal dah tak ingat apa-apa dah.. sedar-sedar dah ditolak kat bilik pengawasan selama 3 jam macam tu.. kiri kanan ada pesakit yang tak sedarkan diri lagi.. Bangun pun time tu doctor kejutkan coz nak tengok tindak balas bius dah habis ke belum .. gerak-gerak kaki semua dah okay .. boleh lah masuk wad biasa.. Sebelum kuar tu, doctor tu tutupkanlan kepala dengan kain tuala bedah .. muka doctor tu pun Cik Sal tak nampak..


Akhirnya, selepas  sedar ... barulah dapat jumpa anak di nursery ..  Pertama kali lihat anak... Sedih dan terharu, tak sangka Cik Sal dah ada anak.. Anak duk nursery sampai 4 hari .. petang isnin hari ke 4 baru dibenarkan pulang ..


Alhamdulillah, syukur semuanya selamat..walaupun berbagai rintangan yang mendatang.. Hidup kami dah lengkap.. Paling manis sekali , bila Cik Sal dah berjaya mengharungi segala macam sakit ketika nak bersalin .Indahnya pengalaman ni..




Senyum dalam tangis Cik Sal :)


Okay, setakat ni je lah bebelan Cik Sal..Entri  seterusnya akan berkisar tentang sesi berpantang plak !



  Sebenarnya jalan cerita Cik Sal panjang lagi ..ada lagi kisah yang berlaku semasa anak kat nursery dan kisah semasa nak kuar wad ..tapi Cik Sal akan ceritakan dalam tajuk yang lain .



Jiwa yang luhur ~

Terima lah lagu ni Mak , akak tujukan khas untuk mak :)

Buat ibu mertua ku jua .. sebabnya telah melahirkan seorang anak lelaki yang cukup sempurna sifatnya ... Beliau kini bergelar   " SUAMI "










                                               Datuk Sharifah Aini - Mawar Putih Buat Mama ~









Daaaa, tataaa




Nak cium anak  kat buai..heheee
























































































































































































































































5 comments:

  1. Replies
    1. Lagi ngeri orang yang tengok depan mata ;)

      Delete
  2. cik puan, sebak pulak sy baca pengalaman cik, nak plak part cik menangis tu. aishhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheee, awak pun akan rasa jugak t .. cepat2 nikah .. t tulis pengalaman awak plak.. t leh simpan dan tunjuk kat anak2 nanti .. :)

      Delete
  3. Alhamdulillah. Semuanya selamat. Tahniah yeaaa. Next year giliran nina pulak. Semoga dilermudahkan segalanya. Amin

    ReplyDelete

Terima kasih !