Masih Di Sini..

My photo
Negeri Sembilan, Malaysia
~Girl in the Mirror~

Followers

Tuesday, November 12, 2013

Menunggu Hari di Wad CDS ( bahagian 2 )

Assalamualaikum..

Okay, kali ni nak sambung balik cerita pasal wad .. untuk pengetahuan, wad CDS ialah wad sementara bagi menunggu hari nak bersalin dan wad pemindahan selepas proses bersalin samada bersalin normal atau pembedahan.. yang membezakan hanyalah letakan katil dimana ada kelas-kelas ..Ikut koranglah nak amik kelas apa, kelas 1 ka kelas 2 ka atau kelas ekonomi..kalau ada GL lagi senang.. tak payah bayar ..company korang tolong bayarkan .. benefit ! Untunglahh kan .. kalau company korang or suami ada sediakan  GL untuk isteri bersalin ... tak pun korang bayarkan dulu pastu claim balik ..senang jugak !

 Tapi masa Cik Sal mula-mula masuk wad tu, memang ramailah pesakit ..katil semua penuh tak kiralah apa kelas sekali pun... Ada jugak bilik transit untuk tunggu katil kosong disebabkan nak tunggu pesakit tu discharge. Memang ramai!  Sepanjang duduk di wad macam -macam lah ragam pesakit yang Cik Sal dapat tengok.. macam-macam kes pun ada..eh! sebelum tu nak sambung balik masa suami Cik Sal datang dan Cik Sal menangis tatkala jumpa suami ..heheee... Geli hati pun ada , malu pun ada jugak..sebabnya, masa menangis tu ..kantoi plak ngan nurse yang bertugas kat kaunter..hahhahaaaa..nurse tu pandang sambil senyum ja..ye lah, mengandung anak sulungkan.. pastu manja plak ..adei...  pengalaman  rasa sakit pun tak dok ..nasiblah, pedulik hape orang nampak.. nangis sajo !

Lepas dah jumpa suami tu , hilanglah sikit rasa sakit bisa kat  tangan coz masuk  jarum.... kejadah! sakit betol rasanya...bengkaklah jugak.. huhuuu.. dah sembang-sembang bagai..waktu melawat pun habis..tinggallah Cik Sal di sepital dan pulanglah suami berseorangan...sobs sobs... dan waktu maghrib pun menjelang tiba..

Masa nak solat tu, telekung plak tertinggal.mujur ada surau kat bilik sebelah .. alang-alang dah duduk kat bilik tu , Cik Sal tunggu sampai masuk waktu isya' .usai solat dan membaca al-quran..baliklah ke katil semula..dan sampai ja ke katil...dah ada orang tunggu..

Agaknya memang ginilah kot duduk kat wad , nurse akan datang setiap 4jam sekali... check blood pressure, suhu badan, check jantung.dan bagi ubat ( bagi yang layaklah ) malam tu dah setel semua check-up Cik Sal pun mula untuk melelapkan mata sambil mesej ngan suami..malam tu tidor memang tak lena ..sedih pun ada.. semualah ada.. tapi paksa jugak tidor..


Begitulah rutinnya sampai ke awal pagi , nurse datang check lagi...hohooooo..

Hari ke -2 di wad ..  2hb September 2013

Pagi  tu , Cik Sal dah siap-siap seawal pukul 6.30pagi.. usai solat bagai.. p jalan-jalan sekitar wad..kikikiii, konon supaya jalan bawah bukak cepatlah.. sambil tu g sembang ngan pesakit lain..Tak da maknanya , sudahnya duduk jugak kat kerusi ! baca surat khabar ...hahaaa
Sambil nak tunggu waktu sarapan . Tapi pagi tu terdengar bacaaan doa untuk pesakit dan semua warga kakitangan Hospital Melaka.. mula-mula tak berapa jelas sangat, ingatkan ada perjumpaan kakitangan hospital ka ..rupanya memang gini bila waktu pagi ..

Dah siap semua, sampailah ke lawatan dari doctor pakar plak, doctor ni akan pusing semua wad dan semak fail peribadi korang yang warna pink tu..dari situlah doctor tu tahu korangnya kondisi macam mana ..smapai ke giliran Cik Sal, doctor tu hanya tanya khabar coz Cik Sal nya kes masih stabil lagi.. tapi.. pagi tu habis je lawatan...doctor pakar suh Cik Sal  buat ve lagi..jangan risau ya, bila buat ve ..semua doctor perempuan yang buat.. kalau masa tu ada doctor lelaki yang tetiba nak buat ve ..korang leh request kata nak doctor perempuan atau staff nurse , atau jm yang buat :)

Tapi Cik Sal pilih doctor perempuan ...melayu... Dr. Norsufiah namanya.. memang baik , cara dia seluk pon tak sakit macam yang pertama kali kena seluk ..huhuuu.. masa ni.. doctor Sufiah kata .. tak bukak lagik lah dik..tapi doctor ni seluk gak lagik ..nak puaskan hati .. akhirnya , terbuka jugak 1.5cm ..gembira sikit hati Cik Sal :)
Alhamdulillah.. debaran kian terasa..

Bila dah dengar doctor kata gitu, happy lah sikitkan.. so, ditangguhkanlah untuk induce pada 2hb tu ..


Pada keesokan harinya plak ,

Hari ke - 3 di wad .. 3hb September 2013

Seperti biasa , rutin yang Cik Sal lalui sama juga seperti 2 hari yang lalu.. suami pun masih bercuti lagi..memandangkan hari  tu ialah hari untuk menentukan samada 4hb perlu induce atau diberi masa lagi..Bila suami dah datang melawat ..barulah berani nak kuar jenjalan kat luar..sebabnya ada temankan.. lepaslah jugak pergi ke cafĂ© ( itupun tunggu kat atas ja )...kelaparan ya amat..walaupun kat wad diberi makan..kesian gak suami, makan , pakai dia tak terurus..kelam kabut katanya ..heheee.. ye lah sejak dah kahwen isteri yang uruskan... bila dah kena tinggal sensorang..kekoklah nak buat  ..

Masuk hari ke -4 .... 4hb September 2013

Sama jugak seperti hari yang lain, bezanya..hari tu Cik Sal disuruh untuk melakukan ve lagi, selepas lawatan dari doctor pakar.. terus g bilik rawatan ..cek jalan.. sedihnya..jalan masih lagi 1.5cm..tak berganjak walaupun seinci.. sudahnya ..doctor Nursufiah tolong bukakan jalan dengan guna cara sns..sns ni memang sakit ..coz dia tolong lebarkan...masa tu darah memang tak henti mengalir..maksudnya ..tanda memang dah jelas kelihatan.. warna merah hidup..ataupun dikenali sebagai darah hidup.. masa ni gesa sakit memang dah kuat selepas buat ve ...bukaan yang berjaya hanyalah 2cm ja..bukak 0.5cm ja.. so, doctor decide untuk buat induce pada 5hb ... sekiranya tak jugak bukak bukaan sehingga 4cm ... nak tak nak memang kena induce lah jawabnya ..


Dalam menunggu nak ke 4cm.. macam -macam  peristiwa yang berlaku  kat wad ..hehheeeehe..
 Nak tahu peristiwa apa ? Emmm   .....Nantilah Cik Sal sambung cerita balik... tataaaa



















No comments:

Post a Comment

Terima kasih !