Masih Di Sini..

My photo
Negeri Sembilan, Malaysia
~Girl in the Mirror~

Followers

Thursday, December 19, 2013

Barang Yang Perlu Dibawa Bersama

Selamat pagi.

Dah sarapan?
Rini Cik Sal masak roti jala.
Pagi-pagi lagi dah menjala..Heheee.

Dah agak-agak malas nak menjala  Cik Sal pun melempenglah..Hahaaa. Jadiklah ..sedap jugak . Cicah ngan kari ayam.  :)



Okaylah , kali ni nak kongsi sikit tentang barang-barang yang  perlu  kita bawa semasa ke hospital. Kalau boleh pastikan ada 2 beg yang perlu kita sediakan.. 1 beg untuk anak dan 1 lagi beg untuk diri kita sendiri.

Beg untuk diri kita mengandungi barang seperti berikut :-

1) Tuala mandi
2) Kain batik / seluar longgar
3) Blouse ( baju yang longgar dan butang di hadapan ..bagi memudahkan  sesi penyusuan )
4) Tudung ( kalau boleh bawak ja tudung sarung senang, cepat dan mudah )
5) Maternity pad ( benda ni ada 2 jenis , bertali  dan yang biasa )
       - Cari pad yang jenis tebal sebab nak tampung aliran darah yang banyak 
6) Stoking
7) Perkakas mandi ( tak yah lah bawak beria sangat  bawak mana yang penting ja)
    * Kalau bersalin di hospital swasta perkakas mandi sudah disediakan .
8)  Beg plastik untuk isi baju kotor
9)  Nursing bra - jika perlu
10) Pengikat rambut - kalau rambut  panjang
11) Panties ( beli yang pakai buang ja sementara duduk wad )
12) Selipar
13) Baju sejuk
14) Tisu
15) Kain bengkung - jika perlu
16) Set makan - terpulanglah nak bawak ke tak..

*Bawak air masak lebih .


Tambahan,

Handphone dan charger                                        Sendiri bawa sendiri jaga
Kamera                                                  
Majalah ( bawak majalah.. kalau tak nanti bosan sangat )


Nota - Barang-barang kat atas ni bergantung pada diri sendiri nak bawak berapa  banyak..Mintak2 pagi bersalin petang dah boleh pulang ke rumah. Kadang-kadang kita tak jangka, buatnya kena tahan wad lebih 2 hari tak jenuh nak ulang alik amik barang. Bawak je lebih .:)

DUduk hospital lelama tak best!



Beg untuk barang anak plak :-


1) Baju bayi - 3 pasang

2) Barut        - 3 helai

3) Sarung kaki & sarung tangan - 3 psang
4) Pampers
5) Kain bedung ( boleh guna tuala lembut tapi tebal, kain lampin pun boleh juga )
6) Tisu basah
7)  Perkakas mandi
( Cik Sal tak bawak, masa Eryna dulu..sume guna hospital punya..sebab jururawat yang mandikan. Memang pagi-pagi jururawat yang mandikan baby .Mak baby tak payah risau ya  )
8) Ubat telon untuk sapu kat perut bayi
 (Cik Sal guna produk Anugerah botol kecil warna ungu wangi sangat)
9) Topi bayi



Rasanya ni je kot , kalau rasa ada yang perlu dibawa.. tambahlah..isi siap-siap dalam beg . Bila kandungan dah menginjak ke 35minggu , pastikan barang2 semua dah siap kemas lepas tu terus letak dalam kereta..sampai masa nak bersalin nanti ..terus gerak..tak payah da nak angkut beg lagi.Sebelum tu, diingatkan sekali lagi.. "BUKU MERAH" jangan lupa bawa bila g memana. Tak kisahlah g mana sekali pun..bawak je ..takut emergency ..t senang doctor  nak rujuk :)

AAaa, setel dah bab barang-barang ..


Bila dah sakit-sakit nak bersalin tu, bawa sekali      

  • BUKU MERAH, 
  • KAD   PENGENALAN , (  isteri & suami )


*GUANRANTEE LETTER / KAD INSURANS ,                 
*SURAT RUJUKAN MAJIKAN

* Jika ada bawa bersama.



Dokumen kat atas tu suami kena serahkan semasa mendaftar di kaunter pendaftaran..Isteri tak payah risau..tahan je lah sakit tu kejap sementara nak tunggu nurse bawak masuk dalam untuk diperiksa :)


Okaylah, tu je yang Cik Sal ingat ..kalau ada yang tertinggal sila maklumkan..next kehamilan Cik Sal boleh bawak gak t :)








 

 


1 comment:

  1. nina xbuat persiapan lagi utk kespital. makcik2 dah bising ckp suruh siapkan. kot2 baby kuar awal. huhhu
    rajin ciksal menjala pepagi

    ReplyDelete

Terima kasih !