Masih Di Sini..

My photo
Negeri Sembilan, Malaysia
~Girl in the Mirror~

Followers

Tuesday, December 17, 2013

Cerita Disebalik Eryna Disuntik

Dah makan ka ?
Sementara masih berbaki 2 minggu ni, Cik Sal gigih menaip .Hahaa. Kali ni nak kongsi cerita masa anak disuntik . Mulanya ketika hari ke -2 Eryna dilahirkan .

Masa tu Eryna masih lagi ditempatkan di wad rawatan rapi.Cik Sal plak masih lagi kat wad sementara nak menunggu suami dan emak dtg . Tiba-tiba ada nurse dtg sambil bawak buku merah dan hand out tentang suntikan BCG .Masa tu tercengang-cengang jugaklah kan.. Eh! Nape nurse ni nak cucuk BCG plak.. Belum sempat tanya,


Nurse kata. "Dik.. akak nak cucuk anak ya, cucuk BCG.  Ni handout akak bagi adik boleh baca ya". sambil tersenyum .
Cik Sal pun angguk tanda , faham.
Patutlah, masa duduk wad ritu, ada baby dok nangis teriak sebab kena cucuk.. yang kesiannya, masa Eryna kena cucuk mama dia tak da kat sisi dia. Emmm, ntah macam mana ntah gayanya dia melalak agaknya. Lebih kurang pukul 1.00pm macam tu, suami dan emak pun tiba..Cik Sal dan suami terus ke wad nursery nak tengok anak. Sampai ja , tengok Eryna tengah tidur lena.. rupanya baru lepas menyusu tengok kat lengan dia ada kapas siap berplaster..

Macam tahu-tahu ja, mama dia dtg pastu  terus menangis..barangkali nak bagitahulah yang dia baru lepas dicucuk agaknya. Heee, bila dah dukung terus senyap..



Bagi yang bakal mempunyai anak,

Anak  anda akan disuntik tatkala berusia 1 hari :-


Jadual  Imunisasi ;
  • Lahir _ BCG + Hepatitis B ( dos1)                                                                                          

  • 1 Bulan_ Hepatitis B ( dos 2 )                                                                                                 

  • 2 Bulan _ DTaP /DT (dos 1 )+ Hib ( DOS 1) + IPV ( dos 1)                                                         
(Telah digabungkan dalam 1 suntikan sahaja)

  • 3 Bulan _ DTaP/DT ( dos 2) + Hib ( dos 2) + IPV ( dos 2 )
Setakat ni Eryna baru dapat  3 suntikan, sebabnya Eryna masih 3 bulan.. Tapi , bila Eryna dah menginjak ke 4 bulan suntikan tidak diberikan. Setelah memasuki ke 5 bulan, barulah disuntik semula dengan vaksin 
                                    DTaP /DT (dos 3)+ Hib ( dos  3) + IPV ( dos 3)  . Selepas tu suntikan ketika berumur  6 bulan 
                           Hepatitis B ( dos 3), dan

umur 12 bulan plak 
                               Vaksin MMR  dan yang terakhir ketika berumur 18 bulan  DTaP /DT (booster).


Masa Eryna dah memasuki 1 bulan, Cik Sal tak pegang pun..tak berani..Huhuu, mintak nurse tolong pegangkan..dan suntikan yang seterusnya barulah ada kekuatan nak pegang sendiri..tapi, gabra jugaklah.. Eryna lepas cucuk je terus meraung .Mama dia pun cecepatlah bagi upah :)


Kononya, masa Eryna disuntik untuk 3 bulan ritu, Cik Sal nak buat ujian Pap Smear.. Tapi, nurse yang selalu buat tu dah kuar buat lawatan ke rumah..ramai plak yang peknen hujung tahun kata nurse yang sorang lagi..HUhuu. Jawabnya kenalah tunggu bulan depan. Tak pa lah, janji dah bagitahu siap-siap nak buat ujian Pap Smear dan suntikan 3 bulan sekali bagi Cik Sal :)


Tips kalau tak nak anak demam selepas disuntik:-

1- Tuam dengan tuala suam kemudian tekan tempat yang disuntik.

2- Bagi ubat demam yang dibekalkan bagi elak demam - Jika perlu.
( Cik Sal tak bagi pun )

Alhamdulillah , mujur Eryna tak demam selepas disuntik :)





P/s : Tak suka kena cucuk ..

1 comment:

  1. pap smear? nanti share eh. ramai cakap seram nak buat. hehee

    ReplyDelete

Terima kasih !