Masih Di Sini..

My photo
Negeri Sembilan, Malaysia
~Girl in the Mirror~

Followers

Saturday, December 7, 2013

Tips Kalau Kereta Kena Banjir

Assalammualaikum..

"Tahun ini kita banyak salah dan dosa kepada Allah dan sesama manusia. Ambillah musibah banjir sebagai pendesak untuk kita semua bermuhasabah"
Pinjam kata-kata seorang penulis .*******

Hujan masih lagi turun , keadaan di pantai timur masih lagi di tahap MEMBIMBANGKAN . Jumlah mangsa banjir yang terkini dicatat mengikut negeri menampakkan ketinggian .

1- Terengganu
*Mangsa banjir di Terengganu meningkat semula kepada 7,140 orang tengah hari ini berbanding 6,650 mangsa pada sebelah pagi. ( 7/12/2013 )

2-  Pahang
*Mangsa banjir di Pahang meningkat sedikit tengah hari ini dengan 38,210 mangsa dipindahkan manakala Kelantan bertambah kepada 2,034 mangsa. ( 7/12/2013)

3-  Kelantan
*Mangsa banjir di Kelantan menunjukkan peningkatan iaitu 1,937 orang dipindahkan ke 13 pusat pemindahan di empat daerah, sehingga 10 pagi ini. ( 7/12/2013)

  Laporan setakat pukul 10pagi.

Petikan dari Harian Metro .


Sebenarnya Cik Sal nak kongsi    TIPS KALAU KERETA TERKENA BANJIR. 


Kereta Tenggelam Sebab Banjir...........???

JANGAN SESEKALI START...!!!

 Kita tidak tahu bila musibah menimpa...

Tambah-tambah dalam musim banjir ni....
Dah bala nak sampai, tidak kira waktu kan ?
Dan kadang-kadang, kita tidak sempat pun nak selamatkan harta benda berharga. Contohnya kenderaan kesayangan kita dan akhirnya,
ia ditenggelami air.

Anda jangan risau, ia masih lagi boleh digunakan! Selepas banjir surut, periksa kereta anda. Sekiranya keseluruhan kereta anda tenggelam termasuk enjin dan bahagian dalam kereta

JANGAN SESEKALI CUBA HIDUPKAN ENJIN KERETA....!!!
Tindakan ini biasanya akan dilakukan oleh ejen-ejen bengkel atau kereta penunda. Sebabnya supaya tuan punya kereta terpaksa membayar lebih tinggi untuk membaiki kereta kerana apabila anda cuba menghidupkan enjin kereta, aliran elektrik akan mengalir dan mengakibatkan litar pintas pada kotak komputer. Ini berlaku kerana masih terdapat saki baki air di dalam alat berkenaan, dan jika ia berlaku, alat tersebut terpaksa diganti.

Kos untuk sebuah kotak komputer adalah lebih kurang RM1000 — RM1500 bergantung kepada jenis kereta, cc dan pilihan pengguna.

Tindakan ini juga akan menyebabkan kesemua sensor yang biasanya akan beroperasi semasa kita menghidupkan enjin terbakar. Biasanya satu sensor harganya tidak berapa mahal tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi boleh menyebabkan kos yang tinggi.

Kita ambil contoh, sensor untuk mengesan atau untuk mengarah minyak kotak gear (gearbox) mengalir dengan baik di dalam kotak gear apabila tidak berfungsi akan menyebabkan pengagihan minyak gearbox tidak sekata dan paling lama gearbox tersebut boleh berfungsi dengan baik adalah 2 hingga 3 bulan.

Selepas itu, keseluruhan gearbox terpaksa diganti

(harga untuk gearbox baru wira 1.6 auto adalah lebih kurang RM7000).

Ini adalah salah satu sebab kenapa apabila kita membeli kereta baru, warranty kereta akan termansuh apabila kita mengubahsuai sistem elektirk kereta termasuk sistem audio kereta kerana apabila sensor tidak menerima jumlah elektrik yang cukup, ia tidak dapat berfungsi dengan baik dan peralatan yang berkaitan dengannya akan rosak.

Jadi beringatlah, jangan sesekali berikan kunci kereta anda kepada mekanik ataupun ejen bengkel sehingga dipastikan kotak komputer dan sistem pendawaian elektrik dikeringkan sepenuhnya. Ia tidak akan rosak walaupun ditenggelami air.


Petikan ni Cik Sal dapat daripada seorang ustaz. ( Muka buku )Credit to :-  Zaharuddin.net


p/s -  20 tahun lalu, hujan sangat lebat. Disember 1993 itulah Highland Tower rebah ke bumi. Allahumma sayban nāfi'an ya Rabb .   Pinjam kata-kata seorang penulis .
Pulang ke kampong.. horeyyy

No comments:

Post a Comment

Terima kasih !