Masih Di Sini..

My photo
Negeri Sembilan, Malaysia
~Girl in the Mirror~

Followers

Monday, November 17, 2014

The Shore @ Malacca River

Assalamualaikum..


Bercerita tentang Sungai Melaka, dah tentulah terbayang naik bot, lalu dan rentas sungai Melaka. Memang tak asing lagi, kalau dah jejak kaki kat Melaka, tak singgah macam tak lengkap je perjalanan ke Melaka kan. Siapa sangka, hujung tahun 2014 tercatat lagi satu tanda yang mana menjadi salah satu tarikan untuk diamati  "landskap dan keindahan " struktur binaan bangunan baru.. dan sekaligus tercatat dalam peta Melaka..

The Shore.. masih lagi dalam pembinaan, tapi... kalau dah siap pastinya memukau mata yang memandang. Kami yang 3 beranak  ni pon, mata dok terkebil-kebil memandang... 
"fuhhhh, lawanya bang" omel Cik Sal  
Apa lagi yang nak dikaitkan dengan Melaka..  Kebersihan? Keindahan struktur binaan monumen ? Landskap dengan idea yang segar melatari di setiap susur jalan ?  asam pedas ? coconut shake?  Jonker walk ? budaya yang pelbagai ? hmmmmm .... 
Ditambah pulak dengan susun atur bangunan hasil kebijaksanaan sang pemikir.
Aaahhhh... 
semuanya dah terbukti . Semua milik Melaka.. ;)


Tersergam indah
Bot yang membelah sungai
Berhampiran  Kampung Morten
KAMI
Jambatan ke Kampung Morten
Apa lagi yang nak dikatakan, memang menggamit pandang.. belom jejak lagi ke dalam... rasanya , lagi lah tak keruan ..Hahaaa 
Berlibur ke Melaka , puas jalan, puas makan, dan bukalah mata anda seluas- luasnya. 
Ntah hapalah yang dibebelkan ni ..

9 comments:

  1. Cik Sal... saya pernah ke mari sebab bercuti ke PD tapi tak suka makanan PD jadi saya ke Melaka... dan spend masa menyusuri sungai melaka... betul tu very very beautiful

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najib Ariyan : makanan di PD lebih berasaskan gulai aka lemak cili padi, kelainannya cuma makanan laut je yg jadi tarikan, dan pantai PD , Teluk Kemang.. di Melaka byk tmpat sejarah... binaannya pon cantik2, makanan plak pelbagai... tulah yg jadi penarik uniknya setiap negeri.. :)

      Delete
    2. saya bukan tak suka lemak cili padi... kegemaran tu... tapi di PD saya tak tahu nak cari kat mana... mungkin kat bahagian lain N9 tu mmg ada lah... tapi di Melaka kat belah mana toleh pun mesti ada kedai makan...

      Delete
    3. Najib Ariyan : aahhh betul... setuju sangat , kt PD agak sukar untuk cari kedai makan ... lokasinya mungkin tersorok... tepat pukul 9.00 pm je pd da bergelap... kedai yang buka pon boleh dibilang dengan jari je... tu pon belom menjadi pilihan untuk singgah makan...huhuu..melainkan kalau pergi tu ada pasar malam..

      Delete
  2. memang best jalan-jalan melaka..banyak tempat boleh pergi..pemandangan malam pon cantik, sungai nye bersih, makanan nye pelbagai...tapi yang tak best nye kalau kat jalan-jalan kat bandar memanjang jalan jem pastu kalau siang hati-hati la bila parking, kena sentiasa prepare parking ticket kalau taknak kena saman dengan pegawai yg sentiasa berlegar-legar..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lady D' yot : Melaka makin pesat membangun, paling best datanglah Melaka time weekend.. selamat datang ke Melaka "darul jemmm"..hehee

      Delete
  3. Zmn sekolah dulu, Cikgu rajin buat rombongan ke Melaka.
    Memang seronok sgt masa tu, buat lawatan ke ALAM (Akademi Laut Malaysia).

    Skg giliran anak2 pulak.
    Beberapa bulan lepas pun sekolah dorang ada buat rombongan ke sana.

    *thanks singgah blog saya pagi tadi dan komen.

    ReplyDelete
  4. dh lama xpegi melaka..trringinnya

    ReplyDelete

Terima kasih !